De herkenbaarheid van veel logo’s van grote merken draait om de kleur en het plaatje, hoor en lees je steeds vaker. Maar doen de letters er dan helemaal niet meer toe, zou je kunnen denken…

Het klopt dat mensen, mede door de grote hoeveelheid informatie die ze op een dag te verwerken krijgen, steeds visueler ingesteld zijn. Maar dat ‘in plaatjes denken’ beperkt zich niet alleen tot de plaatjes. Zo hoef je maar een klein deel van het Heineken logo te zien om het direct te herkennen. Natuurlijk speelt de kleur groen daar een rol in.  Maar er zijn meer bedrijven met een groen logo of groen in hun huisstijl. En hoe komt het dan dat je toch weet dat het Heineken is?

De stille kracht van het juiste letterfont?

Vormgevers zijn vaak uren bezig met het kiezen en testen van het juiste lettertype voor een logo of pay-off. Maar is dat dan wel echt nodig als mensen vooral naar de plaatjes kijken? Wat voegt dat dan nog toe zul je je mogelijk afvragen?

Er zijn heel veel lettertypes. En elke letter heeft zijn eigen specifieke vorm en karakter. En elke letter brengt zo zijn eigen boodschap over. Het lettertype kan er voor zorgen dat het merk op een bepaalde manier (onbewust) geïnterpreteerd wordt. Daarom dragen letters zeker bij aan de interpretatie van een logo of een tekst.

Een vormgever maakt zijn keuze vaak op basis van zijn ervaring en intuïtie. Maar er zijn ook wetenschappelijke studies die laten zien dat mensen bepaalde zaken en lettertypes met elkaar associëren.

Hoe werkt dat dan?

Een rond lettertype wordt bijvoorbeeld gerelateerd aan een zoete smaakbeleving terwijl dit met een hoekig lettertype niet het geval is.

Ook wordt een rond lettertype sympathieker en vriendelijker ervaren dan een andersoortig lettertype. Verder worden ronde lettertypes als beter leesbaar ervaren. Hoofdletters (kapitalen) worden afstandelijker ervaren dan kleine letters (onderkast). De gekozen letterfonts moeten goed passen bij de boodschap en de beoogde uitstraling en zijn dus een belangrijke ‘stille’ boodschapper.

Verder hangt het ervan af of je een beeldmerk, een woordmerk of een combinatie daarvan als logo hebt. Bij een woordmerk is de keuze van je lettertype zeer belangrijk. Bij een combinatie van een beeldmerk en een woordmerk is het belangrijk dat lettertype en beeld elkaar versterken en een eenheid vormen.

Maakt het ook nog uit of een letter goed leesbaar is?

Zeker maakt dat uit. Sommige letters zijn wel mooi en sierlijk maar absoluut niet goed leesbaar. Of totaal niet geschikt voor een zakelijke uitstraling. Leesbaarheid beïnvloedt ook de ervaring van een logo of huisstijl die hiermee samenhangt.

En soms leest een lettertype iets minder makkelijk, maar blijft de informatie er wel langer door in ons geheugen hangen.

En mag het dan ook nog mooi zijn?

Zeker. Leesbaarheid en herkenbaarheid zijn belangrijk. Maar een vormgever/typograaf zal er ook voor zorgen dat het bovenal mooi is, dat zit in zijn dna!

Vond je deze blog interessant? Meld je dan aan en je ontvangt als eerste mijn blogs. En maak je geen zorgen, dat zijn er maximaal een stuk of 4 per jaar.

John van der Meer
Conceptdenker bij Vandermeer communicatie