Hoe positioneer je een merk, nu, maar ook straks? Hoe zorg je dat je organisatie of merk er toe doet? Welke stappen neem je en wat is de juiste volgorde?

1. Kiezen om gekozen te worden.

Wie niet kiest, zal ook niet gekozen worden! Bepaal je USP (Unique selling point). Maak hiervoor een lijstje met de belangrijkste en vooral unieke eigenschappen van jouw merk of product. En wel vanuit het oogpunt van je doelgroep(en). Het mogen alleen punten zijn, die de doelgroep belangrijk vindt om je product aan te schaffen of gebruik te maken van je diensten. Houd die lijst zo kort mogelijk en hierbij in je achterhoofd:

Wie kiest, wordt gekozen!

2. Kies voor kansen die bij je passen én die scoren

Vervolgens breng je een volgorde aan in je lijst. Wat vertel je eerst ? Dit bepaal je naar aanleiding van je kansen. Kijk goed waar je onderscheidend vermogen ligt ten opzichte van je concurrenten. En welke punten zij aanvoeren. Durf hier andere keuzes in te maken dan je concurrenten. Maar houd ook goed de behoeftes van je doelgroep in de gaten. Behoeftes hoeven er niet altijd al te zijn of zelfs te bestaan. Behoeftes kun je ook zelf oproepen of ontwikkelen bij je doelgroep. Er zijn voldoende voorbeelden van succesvolle producten die een oplossing waren voor een nog niet bestaand probleem.

Blijf vooral scherp op wat jouw merk uniek maakt!

3. Houd koers

Bepaal nu 1 of 2 focuspunten uit je lijst welke jouw merk de komende tijd een sterke positie gaat geven. Dit is de lastigste fase in het hele proces, maar echt noodzakelijk. Zoals eerder gezegd ‘wie kiest, wordt gekozen’.  Wordt de service je merkfocus? De maatoplossingen? Jullie doelgerichtheid? Of juist de kracht om mee te denken?

Maak deze twee focuspunten sturend in alle keuzes en beslissingen. Het ontwikkelen van een persona kan je hierbij helpen. Een persona is een denkbeeldige persoon die model staat voor je doelgroep (het kunnen meerdere persona’s zijn). Aan deze persona’s kun je je boodschappen dan richten. Dat werkt vaak heel prettig. Zijn deze keuzes eenmaal gemaakt, verander dan niet te snel. Een positionering heeft tijd nodig.

Houd koers is het devies!

4. Herkenbaarheid en consistente boodschap

Zorg voor een herkenbaarheid van je merk of organisatie. Het is van groot belang om een consistente en unieke tone of voice te creëren. Op basis van de gekozen positie ontwikkel je een visuele stijl die aansluit bij je merk. Je merk wordt daardoor zo herkenbaar dat een glimp van het logo of de huisstijl op den duur genoeg is om alle brandingassociaties op te wekken. Dit kun je nog versterken door je merk te koppelen aan bestaande en ingesleten associaties in de hoofden van de doelgroep.

Zorg voor een consistente en herkenbare boodschap!

5. Blijf alert

Na deze vier stappen ben je er nog niet. Nee, dan begint het pas: Controleer of je boodschap overkomt bij je doelgroep. Blijf daar waar dat mogelijk is meten. Werk bij zowel on- als offline campagnes met A/B testen, wat werkt en wat werkt niet? Praat met mensen en houd statistieken in het oog.  Alleen zo weet je of je toe bent aan de volgende stap in je merkstrategie of dat je de strategie moet aanpassen.

Aan merken, blijf je werken!

Ik heb alles over rebranding en positionering voor je bijeengebracht op één handige en overzichtelijke pagina.

Vond je deze blog interessant? Meld je dan aan en je ontvangt als eerste mijn blogs. En maak je geen zorgen, dat zijn er maximaal een stuk of 4 per jaar.

John van der Meer
Conceptdenker bij Vandermeer communicatie