Als je site met WordPress is gemaakt, is het erg belangrijk dat je deze regelmatig bijwerkt. In deze blog leg ik kort uit waarom dit echt noodzakelijk is in deze tijd …
‘Hoezo moet ik mijn WordPress website regelmatig bijwerken, alles werkt toch?’
Ja, dat klopt oppervlakkig gezien misschien wel. Maar mogelijk wordt je website niet meer optimaal getoond in alle browsers en devices. Of erger, mogelijk is je website gehackt en wordt je website gebruikt voor het verspreiden van malware voor duistere activiteiten. Dat kan zonder dat je het merkt.
‘Waarom zou ik tijd of geld besteden aan het onderhoud van mijn website?’
Het onderhoud van WordPress websites wordt helaas nog wel eens vergeten of er wordt zelfs helemaal niet aan gedacht. Soms omdat men het belang er niet van inziet, soms omdat men de kosten van website onderhoud niet wil dragen, maar vaak omdat men niet bewust is van de gevaren. Hieronder vind je de drie belangrijkste redenen (er zijn er meer) waarom je je website regelmatig moet update.
#1 . Beveiliging
De belangrijkste reden om je WordPress website up-to-date te houden, is beveiliging. Zo’n 40% van alle websites is gemaakt met WordPress, waardoor WordPress met afstand het meest gebruikte CMS ter wereld is. Vanwege de vele websites die in WordPress gemaakt zijn is het interessant voor hackers en distributeurs van schadelijke malware om daar hun aandacht op te richten.
Elke WordPress update bevat versie-opmerkingen, een opsomming van wat in deze update is verholpen en gewijzigd. Hackers lezen de versie-opmerkingen en proberen zo vervolgens te zoeken naar sites die nog niet zijn bijgewerkt en waarvan daardoor de beveiliging niet op orde is. Als je site een oudere WordPress versie heeft, betekent dit dat je website eenvoudig gehackt kan worden. Naast de kerninstallatie (WordPress zelf en basistemplates) kunnen basis plugins en thema’s hier ook voor worden misbruikt. Deze moeten dus ook met grote regelmaat worden geüpdatet.
#2. Bugfixes
Alle software pakketten hebben bugs, zo ook WordPress. Bugs zijn fouten in een computerprogramma of -systeem waardoor de software zich op een onbedoelde manier gedraagt of fouten veroorzaakt. Om ervoor te zorgen dat een website goed en soepel blijft werken, is het van belang om deze bugfixes te implementeren, door middel van een regelmatige update.
#3. Nieuwe functies en verbeterde prestaties
WordPress wordt voortdurend verbeterd en bijna elke update bevat nieuwe functies en prestatieverbeteringen.
Vond je deze blog interessant? Meld je dan aan en je ontvangt als eerste mijn blogs. En maak je geen zorgen, dat zijn er maximaal een stuk of 4 per jaar.
John van der Meer
Conceptdenker bij Vandermeer communicatie